Gisteren meldde persbureau Reuters dat Facebook zijn omzet in de eerste helft van dit jaar heeft zien verdubbelen tot 1,14 miljard euro. Facebook groeit, en ook het gebruik van social media onder Nederlanders. Volgens Techzine maken in Nederland inmiddels 3,8 miljoen mensen gebruik van Facebook, Twitter groeide afgelopen jaar met 33%.

 Als je doelgroep zich op social media bevindt, dan moet je je er als bedrijf ook bevinden. Tenminste, als je wilt weten waar je doelgroep zich zoal mee bezig houdt. Uit de vierde editie van de ‘social media monitor’ blijkt dat van de top 100 adverteerders inmiddels 90% actief is op social media. En ben je geen Apple of Nike met horde fans, geen paniek, klein beginnen is ook goed. Stap 1 is luisteren. Weet wat, door wie, wanneer en waar iets wordt gezegd in relatie tot je merk, organisaties, product of service. Interactie volgt later.

Ziekenhuizen en farmaceuten zijn wellicht niet top of mind wanneer je denkt aan social media. Toch is het ook voor deze instanties interessant om zich op de social media kanalen te bevinden. Patiënten zoeken online massaal naar medische informatie (Healthtracker juni 2010, Porter Novelli & De Vos & Jansen). Er bestaan veel fora maar gedegen en betrouwbare informatie is nog beperkt. Belangrijke spelers ontbreken vooralsnog in de online dialoog met patiënten (artsen, ziekenhuizen, apothekers, farmaceuten etc). Kortom, kansen te over.

Ook hier geldt, begin met luisteren.

Maartje van den Heuvel is Account Director Consumer- en Food PR bij Porter Novelli Nederland.