In het tijdperk van social media verplaatst de manier waarop merken invloed kunnen uitoefenen zich van traditionele media naar interconnected personen, ofwel influencers. In deze wereld is bereik niet altijd de sleutel tot invloed. In veel markten zijn influencers mensen met een hechte groep volgers, die op hun beurt content verspreiden naar hun eigen netwerken. Een influencer als Ernst-Jan Pfauf heeft niet zo veel volgers als Giel Beelen, maar bereikt binnen zijn vakgebied wel de juiste personen. Daardoor is hij wel in staat invloed uit te oefenen.

Het opbouwen van de status van influencer neemt vaak veel tijd in beslag. Influencers hebben hun invloed verdiend door zelf conversaties te starten en te voeden. Toegang tot hun netwerk vergeven ze daarom niet zomaar. Het social capital moet je verdienen.

De manier om toegang te krijgen is niet alleen het hebben van een goed verhaal (goede pitch). Invloed bereik je door echte relaties aan te gaan met influencers. Die relaties moeten voordelen hebben voor beide partijen. Het enkel promoten van je eigen merk zal in veel gevallen averechts werken. Denk dus goed na voordat je een influencer iets toestuurt. Zou jij dit met jouw netwerk delen? Probeer influencers echt iets waardevol aan te bieden, iets waarvoor ze zelfs iets zouden ondernemen en hun netwerk voor zouden activeren. De beste manier om te weten wat een influencer interessant zal vinden is door hem te leren kennen. Lees zijn blog, volg hem op twitter, connect via andere platformen. Het aangaan van een relatie met een influencer kost tijd, maar levert uiteindelijk voordelen op.

 

 

Dylan Prins is consultant bij Porter Novelli Nederland.