sep 16
2011
Petra Koopmans

De journalistiek is de afgelopen jaren sterk veranderd. Nog niet eens zo heel lang geleden waren lezers en adverteerders in zekere mate afhankelijk van hun krant. Lezers om de nieuwsvoorziening en adverteerders om hun publiek te bereiken. Die afhankelijkheid is met de opkomst van internet compleet weggevaagd.

Zeker nu sociale en interactieve platforms ongekend populair zijn, is ieder individu een journalist in de dop. Nieuws, maar ook opinies, ervaringen en meningen worden online razendsnel gepubliceerd en verspreid. Onbeantwoorde sollicitatiebrieven, ontransparante wervingsprocessen en onhandige receptionistes zijn altijd onhandige reputatiekillers voor bedrijven geweest, maar met al die bloggende burgers is het afbreukrisico vele malen groter geworden.

Een tweet over onbeantwoorde telefoontjes naar de recruitmentafdeling of een Facebook-post over een doorzichtige afwijzing is zo geplaatst. Iedere individuele ervaring met een onderneming draagt bij aan de reputatie als werkgever óf breekt het imago af. Treffende imagocampagnes en inhoudelijke artikelen in magazines en kranten blijven belangrijk; we weten dat die zorgen voor een noodzakelijk basisimago. Maar daarnaast moet het streven van werkgevers zijn om iedere individuele werkzoeker een goede ervaring te bieden. Want de kracht van peer-to-peer-communicatie is ongekend groot en neemt alleen maar toe; de geloofwaardigheid van een Facebookvriend is enorm. Mensen vertrouwen nu eenmaal de kring van familie en vrienden om zich heen en dit geldt ook voor online vrienden.

Een eerste stap voor werkgevers kan het ‘luisteren’ zijn. Ga op internet en social networks zoeken naar  ervaringen met de organisatie. Goede online monitoring is een eerste stap. Met de uitkomsten kunnen bedrijven zowel hun wervingsprocessen optimaliseren als doelgroepinformatie verzamelen die voor advertising en pr zo van cruciaal belang is.

Petra Koopmans is Account director en trainer bij Porter Novelli.