Vorige week verschenen de resultaten van Interbrand’s global brand onderzoek. Jaarlijks wordt in dit onderzoek de waarde van de 100 grootste merken in geld uitgedrukt. De top tien kent altijd vaste waarden als Coca-Cola (12 jaar op nummer 1!), IBM, Microsoft, Google en McDonald’s. Opvallend is dat de technology merken het heel goed doen. Maar liefst zeven merken uit de top 10 behoren tot deze categorie met als uitblinkers Apple, Amazon, Google en Samsung. Focus op innovatie, gemak en design loont dus. Even terug naar de score van Apple.

Het mag geen verrassing zijn dat ze de afgelopen jaren met een enorme opmars bezig zijn. Apple stormt dit jaar de top 10 binnen (2010: plaats 17).  Er is geen merk die de bestaande conventies van een industrie in zo’n korte tijd heeft omgegooid als Apple.  De waarde van de merknaam steeg afgelopen jaar met maar liefst 58%.  De vraag is hoeveel procent van de huidige merkwaarde is toe te schrijven aan Steve Jobs. Hoe gaat Apple volgend jaar in de lijst scoren? Het wordt spannend. De nieuwe i-Phone 4s en de presentatie van de nieuwe topman Tim Cook werden koud na de dood van Jobs lauw ontvangen. En eerder schommelde de koers van Apple al na geruchten over het mogelijk aftreden van Jobs vanwege zijn gezondheid. Dit is het reputatierisico als een merk te veel afhankelijk wordt van zijn CEO. Wat staat Apple na de dood van Jobs dan ook te wachten? De visionair Steve Jobs doen vergeten is een onmogelijke taak. Toch kun je zonder iconische topman ook prima opereren. Wie kent de namen van de topmannen van de andere ondernemingen die goed scoren in de Interbrand lijst? Oke, de topmannen van Google en Microsoft zijn misschien nog wel spontaan te noemen maar verder zijn het geen ‘opvallende’ topmanagers.

Een sterk charismatische topman die feitelijk de belichaming is van de visie van het merk en reputatie werkt als een magneet maar als deze persoon wegvalt schept dat een grote uitdaging uit oogpunt van reputatiemanagement. Ik ben daarom benieuwd hoe Apple de erfenis van Jobs oppakt. De producten van Apple moeten het gedachtegoed van Jobs blijven uitdragen maar daar heb je wel visie en lef voor nodig.

Juriaan Vergouw is senior consultant digital bij Porter Novelli Nederland.  • Mgvandenbroek

    In 24 uur 1 miljoen voorinschrijvingen op die zo lauw ontvangen 4s. Das een absoluut record. Had wel in dit stuk gemogen, of haalt dat de portee onderuit? Apple is goed omdat het enorm goede technologie is. Omdat het gebruiksvriendelijke tech is en omdat het geil uitziende tech is. Steve jobs is een held, ja dat zal zo blijven altijd. Maar de 4s zal het goed doen. En de iPad 3 en de iPhone 5 ook wel.

  • Anoniem

    Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk waar het gaat om aantallen inschrijvingen. En wat dat betreft zal het ook wel weer een succes worden. Ik doelde meer op het sentiment in de (vak)pers waar de verwachtingen toch hoger waren. Eigenlijk werd gerekend op de iPhone 5 met daarbij serieuze innovaties tov de ‘oude’ 4. Maar dat is inherent aan de steeds hoge verwachtingen die men tav Apple heeft (moet (sneller, slimmer, gelikter enz). En nu Blackberry serieuze problemen heeft gekend zal het succes van Apple’s iPhone misschien nog verder toenemen is mijn verwachting.

  • Anoniem

    test