Als communicatieprofessional in de health care-branche krijg je vaak met ‘onaantrekkelijke’ ziektes te maken. Iedere keer weer een uitdaging hoe je daar de media het beste mee kan benaderen. Shockeren met heftige feiten en beelden? Of plaats je het onaantrekkelijke op de achtergrond en focus je op het positieve? Dat laatste is afgelopen maand duidelijk aan de orde geweest.

Bron: www.medicalfacts.nl

 

Het is je vast niet ontgaan welke ziekte er afgelopen maand centraal heeft gestaan. Na alle glimmende roze strikjes, leuke armbandjes, glossy’s en hippe celebrities, zou je als vrouw bijna borstkanker willen krijgen. De manier waarop Pink Ribbon over het onderwerp borstkanker communiceert ligt dan ook al vaker onder vuur. In 2007 besteedde Een Vandaag er aandacht aan, in 2009 werden er vraagtekens bij gezet door gezondheid.blog.nl. En ook dit jaar is de discussie onverminderd actueel op het forum van Viva.

Of je het er mee eens bent of niet, de insteek van Pink Ribbon om op deze manier aandacht te vragen voor een ziekte werkt. Borstkanker gekoppeld aan een goed doel met een enorme bekendheid waar velen zich belangeloos en gepassioneerd voor inspannen. Zonder af te doen aan het succes waar hard voor is gewerkt, ben ik ervan overtuigd dat de aantrekkelijkheid van de ziekte hier aan bijdraagt.

Denk bij aantrekkelijkheid niet aan een sexy lach of een lekker kontje. De aantrekkelijkheid van een ziekte wordt volgens mij door een aantal andere factoren bepaald. Zo spreken sommige ziektes niet echt tot de verbeelding, zijn ze niet zichtbaar. Denk aan ME of schizofrenie. Mensen met deze ziektes zien er op het eerste gezicht niet anders uit. Hoe weet je dan wat er met ze aan de hand is, wat de invloed van de ziekte is op hun leven? Zichtbaarheid kan natuurlijk ook onaantrekkelijk zijn. Pus, etter, schilfers, korsten, zichtbare gezwellen. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld psoriasispatiënten liever geen donkere kleding dragen en soms zelfs überhaupt niet meer de deur uit gaan.

De perceptie van de maatschappij is een andere belangrijke factor in aantrekkelijkheid. COPD, diabetes, obesitas, AIDS. Eigen schuld. Toch? Of niet? Chronische ziektes vindt men ook niet zo aantrekkelijk. Wat zeg je tegen iemand die nooit meer beter wordt? Daar volstaat een beterschapskaartje niet voor.

Heupdysplasie, plexus-brachialisletsel, hartziekten. Er bestaan onbeschrijflijk veel verschillende ziekten. Maar niet allemaal zijn ze even bekend. De aantrekkelijkheid speelt daarin een rol, naast het aantal patiënten dat een ziekte treft en in hoeverre je er dus mee in aanraking komt. Wat borstkanker aantrekkelijk maakt verwoordt Maudy van Ommen, hoofd communicatie van Pink Ribbon, in een interview: “Borstkanker geeft kracht. Het is een ziekte die mensen kunnen overleven. Steeds meer vrouwen weten dat onderzoek en vroege diagnose belangrijk zijn. Zo was mijn vriendin er gelukkig ook op tijd bij. Er zijn survivors, dat is iets heel positiefs. Het geeft een gevoel van hoop en verbondenheid”.

Ik hoop dat ook voor heupdysplasie, plexus-brachialisletsel, hartziekten, alle andere vormen van kanker en de duizenden andere ziektes die bekend zijn dezelfde media-aandacht en betrokkenheid mag komen. Voor de communicatieprofessional die actief is in health care ligt hier een enorme uitdaging, sexy of niet sexy. Ik ga de uitdaging aan. En jij?

Sophie van den Oord is consultant bij Porter Novelli Nederland. • Cl_incardona

  Hallo,

  Ik heb een interessant artikel gelezen over chronische ziekten en dat er meer en meer mensen lijden aan een langdurige aandoening. Als jullie er meer over willen weten kunnen juliie op deze site gaan kijken :)

  https://www.medblog.be/nl/article/65-zijn-alle-chronische-zieken-dan-gezond/

  Groeten
  Claudine

 • Sophie

  Dank je Claudine! Zal de site in de gaten houden. Sophie