Invloed: hoe kom je eraan en hoe gebruik je het vervolgens? Daar ging het gisteren over bij de Social Media Club Amsterdam. Twee sprekers kwamen aan bod. Arjan van Steeg van influential marketingbureau Wearefirst en Thomas Marzano, creative director van Philips. De laatste mag zichzelf inmiddels ‘influencer’ noemen met ruim 37.000 volgers op Twitter. Hieronder de highlights van een interessante avond.

Invloed: kies je strijdtoneel
Van Steeg gaf zijn visie op invloed. Invloedrijkheid is vaak gebonden aan een bepaald domein. De kans dat iemand op meerdere gebieden invloedrijk is, is zeldzaam. Bij het benaderen van influencers ga je al dan niet automatisch (via tools als Klout, Peerindex of Peerreach) allereerst zoeken binnen interessegebieden en doelgroepen. Maar vaak is het vooral ook handwerk. Je moet influencers op een persoonlijke manier benaderen, aanspreken op hun interessegebieden. Je moet hierbij als merk ook echt iets te bieden hebben: een uniek product of een uitzonderlijke ervaring.


Verder is het vooral van belang iets te kunnen bieden aan het netwerk van degenen met invloed op een bepaald gebied. Het moet op een relevante manier passen bij de waarden van het merk dat onder de aandacht moet komen. Vergeet ook niet te denken aan de relatie met de infuencer op de lange termijn. Want wat doe je als je een succesvolle campagne hebt gevoerd met hulp van 50 bierbloggers? Hoe bind je ze aan je? Dat vereist visie.

Aardige cases werden gedeeld. Van onder andere de Spotify introductie in de VS waar premium accounts werden weggegeven aan influencers op basis van Kloutscores. Vodafone liet key bloggers content maken voor een shoppers app en Hertog Jan ging met 50 bloggers aan de slag om nieuwe smaken te ontdekken. Houd er overigens rekening mee dat niet alle influencers mee willen werken aan commerciële activiteiten. Een minpuntje, de cases die werden gepresenteerd lieten niets zien over het resultaat. Hierdoor blijft influencer marketing voor mij gevoel toch een beetje een mystiek gebied. Maar misschien is dat wel de opzet ;)

Invloed: wees oprecht geïnteresseerd
Marzano (@thomasmarzano) vervolgde de sessie. Hij trapte af met een bekende quote waarom hij ooit begon met social media: “social media is like high school sex, everybody talks about it, few do it and even less do it well”. Hij stelde doelen voor zich zelf om social media werkelijk beter te proberen te begrijpen. Bijna als een experiment. In ruim een jaar bouwde hij aan zijn personal brand. Van 250 volgers in 2010 naar ruim 37.000 in 2011 (100 nieuwe volgers per week).

Enkele van zijn geheimen: stel concrete doelen, wees werkelijk geïnteresseerd in mensen en hun verhaal, staar je niet enkel blind op invloed metrics als Klout, maar pas een verscheidenheid aan metrics toe, zorg voor slimme content en pas curatie en distributie tools (Google Reader, Yahoo Pipes, Buffer, Tweetadder) toe om ‘visible’ te blijven. Dat laatste is essentieel om te groeien. Het blijft vooral aandacht creëren, continue en op verschillende platformen, waarbij voor Thomas zijn blog een belangrijke hubfunctie vervult. Denk niet dat je bots het werk kunt laten doen. Het blijft heel essentieel om zelf kwaliteitscontent te creëren en vooral te ‘engagen’ met je volgers. Feitelijk bedrijf je gewoon PR.

Een mooi lesje personal branding. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Marzano nu op het allerhoogste niveau binnen Philips over social media toepassingen meepraat. Over een man met klout gesproken.

Juriaan Vergouw is senior consultant digital bij Porter Novelli Nederland. • http://twitter.com/ThomasMarzano Thomas Marzano

  Dankjewel Juriaan voor de post! Leuke samenvatting van een erg leuke en engagde avond gisteren.

  Ik heb mij slides inmiddels ook online gezet voor wie ze wil terug lezen.

  http://thomasmarzano.wordpress.com/2011/12/22/ik-ben-een-kloutzak/

  Groet

  @ThomasMarzano

 • Jvergouw

  Dank voor je slides Thomas. Zal het hier intern nog even onder de aandacht brengen.

 • Hennyvanhuystee

  volgens mij zit ik nog op niveau preschool sex :-) hennyvanhuystee

 • Anoniem

  Beste lezer,

  ik ben afwezig tot en met 3 januari. Voor dringende zaken kunt u contact opnemen met de receptie: 020 5437600.
  Met vriendelijke groet,
  Dylan Prins

  I will be out of the office untill the 3rd of January. For urgent matters please contact our receptionist at + 31 (0)20 5437600.
  With kind regards,

  DYLAN PRINS

  PORTER NOVELLI
  Amsterdamseweg 204, 1182 HL Amstelveen | porternovelli.nl T +31 (0)20 543 76 00 | M +31 (0)6 10 79 17 34 dprins@porternovelli.nl LinkedIn | Twitter