Zou het met de tijd van het jaar te maken hebben? Eind december is traditioneel de tijd van terugkijken, balans opmaken en goede voornemens. Het lijkt wel of we er nu drukker mee zijn dan ooit. Met transparantie als toverwoord deze weken, ik zie het werkelijk overal terug. Facebook gaat eindelijk vertellen dat ze je gegevens opslaan en -zij het nog beperkt- ook gebruiken. In de Nederlandse politiek was er discussie over de vraag of de procedure rondom de benoeming van de VP Raad van State wel transparant genoeg was. En de CEO van Vodafone deed ook een leuke duit in het ‘geef-openheid-van-zaken-zakje’ met een dappere blog. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Boeddha zei het al, er zijn maar drie dingen die kort verborgen kunnen blijven: de zon, de maan en de waarheid. De tendens naar openheid is dus van alle tijden. Het is interessant om te zien hoe het begrip openheid zich steeds weer vertaalt naar andere thema’s. Eerst was het ‘good governance’, toen konden we het een tijdje geleden in communicatie over niets anders hebben dan authenticiteit, nu lijkt transparantie het nieuwe toverwoord.

Transparantie is voor mij als communicatieprofessional een mooi en uitdagend thema om te hanteren. Zeker lastig ook om vorm te geven. Want hoe ver ga je daarin en in hoeverre blijft het relevant om transparant te zijn als organisatie? Dat je de regie moet proberen los te laten en je rol als communicatieprofessional niet meer bestaat uit het controleren en regisseren van boodschappen is duidelijk. Maar er wordt meer gevraagd. Als het gaat om transparantie is er vanuit bedrijven, organisaties en woordvoerders vooral durf nodig én incasseringsvermogen. De vraag is hoe wij daar als communicatieprofessional aan kunnen bijdragen. Gaan wij onze topmanagers massaal mental coachen om ze weerbaarder te maken zodat ze beter kunnen omgaan met kritiek? Moeten we ze helpen uit traditionele rollen te komen en ze stapje bij stapje grenzen laten verleggen? Of zit onze rol vooral in het opvoeden en moeten we onze topmensen laten zien wat communicatie nieuwe stijl inhoudt? Ik houd het voorlopig bij een combinatie van deze drie. Ik ben benieuwd naar jullie recepten voor succes.

 

 

Marjolein Rigter is account director en trainer bij Porter Novelli Nederland.