Dit een gastblog van Hugo Stienstra, PR manager bij Monsterboard.nl

Employer branding is niet meer weg te denken in een professionele recruitmentstrategie. Wie nog onbekend is met de term: bij employer branding zorg je ervoor dat huidige en toekomstige werknemers een positieve beleving hebben van jouw organisatie en merk – en dat het liefst ook naar buiten uitdragen. Zeker met het oog op de opkomende arbeidsmarktkrapte is dit een belangrijk aandachtspunt om de juiste kandidaten binnen te halen. PR – in de vorm van free publicity – kan hier een goede bijdrage aan leveren. Het is niet alleen goedkoper, het kan ook nog eens veel geloofwaardiger overkomen.

Als voorbeeld geef ik een krant. Op de linkerpagina staat een gelikte advertentie van bedrijf A dat hierin heel positief over zichzelf vertelt en op de rechterpagina een interview met de directeur van bedrijf B die vertelt waar zijn organisatie voor staat. Wie geloof je? Zeer waarschijnlijk kies je voor bedrijf B. Want dat verhaal is door een derde onafhankelijke partij opgeschreven en is geen zelfbetaalde loftrompet. Het komt daardoor veel eerlijker en krachtiger over. En zo zal het ook door toekomstige kandidaten worden gezien. ‘Wow, een boeiend bedrijf om voor te werken -  en de media schrijven er ook nog over!’

Nu heeft natuurlijk niet elke organisatie een eigen PR-afdeling of de beschikking over een extern PR-bureau. Maar laat je daar niet door ontmoedigen om zelf aan de slag te gaan. Hieronder een aantal tips die je verder kunnen helpen.

  1. Inventariseer welke vakmedia voor jouw organisatie interessant zijn en waar jouw organisatie interessant voor kan zijn. Neem contact op met de redactie en achterhaal wie de redacteur is die zich bezighoudt met jouw expertise.
  2. Het liefst willen we natuurlijk meteen op de voorpagina van een landelijke krant, maar dat is nog even toekomstmuziek. Hou het eerst wat meer bij lokale of regionale kranten die schrijven over nieuwswaardigheden uit de regio waar de organisatie gevestigd is of waar deze voornamelijk opereert. Zo is de link voor hen logisch. Daarnaast zijn deze kranten vaak een stuk toegankelijker.
  3. Hoe nieuwswaardiger het verhaal, des te groter de kans dat een journalist het oppikt. Denk bij de regionale krant bijvoorbeeld aan projecten, gebeurtenissen en evenementen die leven bij de lokale bevolking en waar jouw bedrijf een bijdrage aan levert of een bepaalde visie op heeft. Dat zijn projecten waar graag over gelezen en dus geschreven wordt en dus kan de journalistiek input gebruiken.
  4.  Of draai het om en vraag aan de krant aan welke input zij behoefte hebben. Laat hen weten wie je bent en waar jouw organisatie verstand van heeft.
  5.  Je kunt ook zelf een idee voorleggen aan de journalist. Ook al is hij niet meteen enthousiast, het contact is gemaakt en wie weet denkt hij een volgende keer aan jouw bedrijf als hij bepaalde input nodig heeft die valt binnen het vakgebied van jouw bedrijf.

Netwerk opbouwen via social media
Om binnen te komen bij een dagblad, magazine of website, helpt het als je goede contacten hebt. Het is daarom raadzaam om een uitgebreid netwerk op te bouwen met journalisten, bloggers etc. Social media kunnen daar tegenwoordig uitstekend bij helpen. Volg de journalisten die belangrijk zijn voor jouw bedrijf en help ze zo af en toe met vragen. Zo kun je op een relatief eenvoudige manier al jouw expertise laten zien die op een ander moment van pas kan komen. Vergeet niet dat een journalist net zo veel baat heeft bij een goed verhaal van jou als jij bij die journalist. Het werkt beide kanten op.

Gastblogger is Hugo Stienstra, PR manager bij Monsterboard.nl.