Tijdens de laatste bijeenkomst van de Social Media Club Amsterdam over Social Media en Musea, was er een opmerkelijke presentatie van een onbekend, maar – zo bleek – niet onbemind Amsterdams museum. Het Greenbox Museum voor moderne Islamitische kunst heeft in zijn korte bestaan al zo’n 250.000 likes weten te bemachtigen. En met relatief weinig geld. Door Moslimlanden als Saoedi-Arabië en Indonesië te targetten waar Facebook advertenties nog erg goedkoop zijn, kan de directeur van het museum voor slechts 1 cent per like zijn fanbase uitbreiden. Soms krijgt hij enkele likes per week, maar vaak genoeg ook golfjes van meer dan 100 likes. Imposante cijfers als je kijkt naar zijn concurrenten: het Rijksmuseum met 5.700, Van Gogh met 28.000 en het Scheepvaart Museum met respectievelijk 3.000 likes.

      

Maar nu de hamvraag: wat levert het op? Volgens de directeur van het museum zijn er maar twee ‘handenvol’ fans naar Amsterdam gekomen om zijn museum te bezoeken. Een publicatie in het Parool en de Volkskrant leverde samen zo’n 15 bezoekers op. Een kort onderzoekje op zijn Facebook- pagina laat zien dat zijn pagina minimale interactie heeft, gerelateerd aan het aantal fans. Zijn posts worden op 250.000 fans slechts door zo’n 100 mensen geliked en elke post levert vaak maar zo’n 10 comments. Wat zou hier de reden voor kunnen zijn? Is zijn content misschien niet spannend genoeg dat het uitnodigt tot dialoog? Of heeft de beperkte interactie een culturele achtergrond. Zijn Moslims bang vanwege de heersende censuur in bepaalde landen of liken Moslims sneller Facebook pagina’s dan mensen uit andere culturen?

Tijdens zijn presentatie werden enkele ‘kritische’ vragen gesteld over zijn ROI, maar er werd niet echt doorgevraagd. Misschien kwam het door zijn sympathieke manier van presenteren, maar ik ben toch benieuwd of er een verklaring is voor het gebrek aan interactie op zijn Facebook pagina. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om zijn fanbase in beweging te krijgen en meer engagement te genereren. Te denken valt aan; een inhoudelijke discussie met zijn fans voeren over moderne Islamitische kunst of vragen om bijdragen op posts of foto’s. Engagement met Facebook bezoekers levert namelijk veel meer op voor de binding met je merk dan wanneer je je blindstaart op aantallen likes. Dat moet niet een doel op zich zijn. Beter minder fans die heel betrokken zijn bij jouw merk en conversatiestarters voor je merk kunnen zijn, dan vele fans hebben die afhaken zodra er weer een ander interessanter merk voorbij komt.

Dylan Prins is consultant bij Porter Novelli Nederland. • Aarnout Helb

  Dylon. Dank voor je belangstelling. Geen islamitische kunst maar hedendaagse kunst uit Saoedi-Arabië en dat vinden dan zowel Indonesiërs en Algerijnen weer aardig. Het mag best islamitisch zijn, maar eigenlijk weten zelfs Saoediërs niet wat dat dan is. Daar vragen ze meestal Westerse kunsthistorici over om advies. Je zou kunnen zeggen dat ‘islamitische kunst’ een door onze antropologische musea in de 19e eeuw aan hen gegeven brandmerk is. Het museum is eigenlijk geen merk en de ROI is meer het openen van deuren tussen de oren bij een kleine groep mensen, waaronder niet in de laatste plaats de kunstenaars en hun directe omgeving. Die kleine groep is bij verre het belangrijkste, maar juist omdat ze de wolkenkrabber van likes zien groeien kunnen ze op het thuisfront uitleggen dat kunst die niet per sé islamitisch is, de moeite van het maken waard is. Moslims liken geloof ik niet sneller dan anderen, wel specifiek Indonesiërs. Daar schijnt facebook een nationale sport te zijn. Dat ging zo snel, dat ik het land al een paar weken negeer. Het grootstse gebrek is overigens dat het museum geen Arabisch leest en schrijft en zich niet in Saoedi-Arabië zelf bevindt. De kunstenares die tevens hoofd van het magazijn is van het Ministerie van Cultuur, Kwasten en Verf, heeft veel meer discussie onder haar enkele duizenden fans dan het museumpje. Overigens wijkt het beeld bij Greenbox Museum niet wezenlijk af van dat bij MoMA als het gaat om likes en comments op posts. Wel hebben die meer shares van events. Mensen willen zulke dingen niet missen misschien.

  Met groet,
  Aarnout Helb

 • Anoniem

  Beste Aarnout,
  Bedankt voor je reactie. Ik denk ook zeker dat de kleine groep mensen die je wilt bereiken belangrijk is voor je museum en onder de indruk zal zijn van je werkzaamheden. Grappig dat Indonesië er zo uitspringt. Ik vond het in ieder geval een leuke presentatie waarin je liet zien hoe je Facebook voor je kan laten werken met een beperkt budget.
  Succes en groet,
  Dylan