Er is weer een ‘next best thing’ in social media land als we de guru’s mogen geloven: Pinterest. Op het visueel getinte sociale netwerk kunnen  gebruikers beeldmateriaal verzamelen op eigen online prikborden (pinnen), foto’s van anderen doorsturen (repinnen) en andere Pinterest gebruikers volgen. Dat allemaal binnen bepaalde categorieën. Leuk weer zo’n nieuw netwerk maar wat is de waarde van Pinterest voor PR?


Vooropgesteld is het een interessant nieuw netwerk omdat het zich focust op beelden. Pinterest  kent nu circa 4 miljoen gebruikers en groeit explosief, volgens Emarketer sneller dan Facebook en Twitter.

Ik zie zeker kansen voor marketing PR. Een aardig voorbeeld is het Amerikaanse Chobani Yogurt. Het merk zag dat steeds meer consumenten recepten met Chobani deelden op het netwerk. Het besloot daarom zelf de conversatie meer te gaan faciliteren.  Zo worden verschillende sets prikborden gebruikt om verschillende doelgroepen te bereiken en een relatie op te bouwen: een eettip prikbord voor moeders en een prikbord voor de reiziger met vooral foto’s van bestemmingen.  Verder gebruikt het merk het netwerk om consumenteninzichten te vergaren over het gebruik (recepten).

Mogelijkheden liggen er om wedstrijden te organiseren waarbij foto’s moeten worden gerepind, om exclusieve kortingsacties te houden voor gebruikers van Pinterest, om je doelgroep visueel te inspireren rond gebruiksmomenten van je product en het laten zien van resultaat van je werk (portfolio). Er zijn nog veel meer toepassingen te verzinnen. Lees ook een post op Mashable voor meer tips.

Wat verder interessant is, is dat gebleken is dat het gebruik van Pinterest de traffic naar je blog erg kan doen toenemen. Kate kan het weten. Vooralsnog wordt Pinterest nog gebruikt door een relatief kleine groep innovators dus het is nu niet voor elk merk geschikt. Voor andere  merken juist daarom weer wel.

Er zijn voor zo ver ik weet geen Nederlandse merken actief op Pinterest. Nu dus nog een mooie opportunity om hier ‘first mover’ publiciteit uit te genereren. Het moet echter wel passen bij het soort merk en doelgroep. Pinterest is onder meer interessant voor merken uit de lifestyle (tijdschriften, fashion), food, culturele (musea!) reishoek waarbij via impliciete sfeerbranding de merkpersoonlijkheid wordt overgebracht.

Juriaan Vergouw is senior consultant digital bij Porter Novelli Nederland.  • http://twitter.com/2dehandsBE 2dehands.be

    Okee, dan maar meteen als Nederlands (of eigenlijk Nederlandstalig want Belgisch) actief geworden op Pinterest :)
    https://pinterest.com/2dehands/
    Denk niet dat de innovators meteen aanschuiven, maar iemand moet de eerste zijn!