jan 26
2012
Ferdinand Helmann

Vorige week besteedde Nrc Next aandacht aan de kloof tussen burger en politiek. Interessant artikel. Vier boeken over dit onderwerp werden behandeld, waaronder Gedoogdemocratie van Peter Kanne. Kanne stelt dat politici te weinig in staat zijn om de echte verlangens van kiezers te herkennen en begrijpen. Burgers stemmen radicaler dan vroeger maar dat is vooral een signaalfunctie. Ze hebben geen radicale opvattingen maar willen duidelijkheid. Vooralsnog leidt dit vooral tot verwarring bij politici. De oplossing van Kanne: eerlijkheid. Politici zouden moeten durven communiceren over hun standpunten, inzet en compromissen en liefst op een consistente manier. In mijn opvatting: zeg niet wat je denkt dat de kiezer wil horen maar durf te gaan voor je missie. Dat is de uitdaging voor de huidige generatie politici. Geldt dat ook voor bedrijven? Ongetwijfeld. De vergelijking gaat natuurlijk niet helemaal op maar ik moest aan Kanne denken naar aanleiding van een twitter-initiatief van McDonald’s. Maar weinigen in communicatieland zullen het bericht gemist hebben. Een campagne over de authenticiteit van producten via #meetthefarmers en (breder) #McDStories werd een zeperd. McDonald’s zette in op betaalde tweets om prominentie te krijgen maar haakte snel af toen verbale McDonald’s-haters massaal hun gal over hun ervaringen spuiden. Was het wijs om de campagne naar aanleiding daarvan te stoppen? Niet zo gemakkelijk te beantwoorden maar zeker is dat deze kaping wel voorzien kon worden. Natuurlijk wil je liever niet zo’n toon en inhoud in de conversaties maar afhaken werkt stigmabevestigend met bovendien het risico van nog een leuke metacommunicatierel. De les is natuurlijk weet waar je aan begint en kies je hashtags zorgvuldig. Maar toch ook: als je aan zoiets begint, ga dan voor je missie en durf kwetsbaar te zijn. Er zijn veel meer McDonald’s fans dan haters maar helaas hebben we dat nu niet kunnen zien.

Ferdinand Helmann is director bij Porter Novelli.