Afgelopen week was ik bij een zeer interessante meet-up ‘Cooking Up Innovation’ voor onderzoekers, brandmanagers en marketeers georganiseerd door het hippe onderzoeksbureau BrainJuicer. De sprekers benaderden innovatie vanuit verschillende invalshoeken. Belangrijkste les van de middag: voor baanbrekende productinnovaties zijn een tal van mislukkingen voorafgaand vaak noodzakelijk. In deze blog enkele highlights van de middag.

De middag werd afgetrapt door Will Goodhand de Juicy Evangelist van BrainJuicer zelf. Hij presenteerde een paar rake quotes om de juiste mindset voor innovatie te onderstrepen. “Anyone who has never made a mistake has never tried anything new” (Albert Einstein). Of wat te denken van “Only those who dare to fail greatly can achieve greatly (John F Kennedy).

Kern van Goodhand: echt grote innovaties komen uit een bedrijfscultuur waar het maken van fouten mogelijk is (faciliteert experimentdrift), waar optimisme heerst, waar volop wordt geëxperimenteerd, waar een onstilbare honger naar kennis is. Maar ook een cultuur waar passies met doelen worden gecombineerd (het moet wel richting geven). Met deze ingrediënten is de kans groter dat tot echt nieuwe inzichten wordt gekomen. Hij noemde Coca-Cola, Post-it notes en Corn Flakes als voorbeelden die onder deze condities hun levenslicht zagen. Dan gaat dus het over ideeën die tot echt nieuwe productcategorieën leiden.

Een van de presentaties die mij zeer aansprak was die van het Engelse duo Bompas & Parr. Zij ontwerpen spectaculaire ervaringen met voeding en dranken waarbij ze gebruikmaken van cutting edge technologie. Ze vervagen als het ware de scheidslijn tussen kunst en voeding. Zo maakten ze voor het drankenmerk Courvoisier een echte experience  door een cognacplas aan te leggen waar met een bootje door (4 ton) cognac kon worden geroeid in een decor met een hoog Willy Wonka gehalte. Geweldig! Bompass en Parr zijn door de Engelse krant Independent uitgeroepen tot een van de 15 mensen die de toekomst van de kunst in Engeland zullen bepalen. Ze ontwikkelen voor merken de meest waanzinnige experiences. Voor een chocolademerk maakten ze een metershoge  chocoladewaterval. En voor een Engels ginmerk creëerden ze een experience waarbij bezoekers op een event een nieuwe mix van gin en tonic (veilig) konden inhaleren. Van hobbyisten zijn het inmiddels ‘branding artiesten’ geworden.  Les van Sam Bompass: doe wat je werkelijk leuk vindt en doe hier geen concessies aan. Blijf bij je idee en perfectioneer het (en geef niet op als het mislukt).

Wat kunnen PR professionals hieruit leren? Dat je soms je nek moet uitsteken om echt vernieuwende ideeën te ontwikkelen. Dat je niet bang moet zijn voor mislukkingen. Dat je ideeën ook met passie keer op keer moet weten te verkopen, zowel binnen als buiten je organisatie. Die passie zag ik bij alle sprekers op die middag terug. Stuk voor stuk spraken ze echt aanstekelijk over hun werk en waren hierdoor ook zeer overtuigend in hun boodschappen. Niet alleen prachtig om te zien, ook zeer effectief.

Juriaan Vergouw is senior consultant digital bij Porter Novelli Nederland.