Online crisismanagement wordt een cruciale factor in het beschermen van de reputatie van organisaties en merken op het moment dat deze onder zware druk komt.
Er wordt veel over gesproken en geschreven. En in iedere organisatie worden elementen ervan wel in meer of mindere mate opgepakt. De vraag is echter of u klaar bent als het er op aankomt. Daarom is het belangrijk om na te gaan of dat ook echt zo is.
U kunt dat eenvoudig doen door uzelf de volgende vijf vragen te stellen:

1. Bevatten uw bestaande crisisplannen het gebruik van digitale media als cruciaal element voor uw responsemogelijkheden?
2. Beschikt u over de juiste analysetools en richtlijnen om te kunnen bepalen of er daadwerkelijk sprake is van dreiging of kansen?
3. Luistert u continu naar de conversaties over uw organisatie of merk buiten de traditionele media?
4. Stelt uw online aanwezigheid en infrastructuur u in staat om onmiddellijk te kunnen reageren en volledig transparant te zijn tijdens een (online) crisis? En heeft u intern mandaat om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen, bijvoorbeeld via pre-approved messages?
5. Beschikt u over de juiste online relaties met de invloedrijke stakeholders belangrijkste mensen met invloed, het netwerk en de richtlijnen om te kunnen reageren op en participeren in blogs, Twitter, Facebook en andere online kanalen?

Als u op deze vragen niet een volmondig ja kunt antwoorden, dan loopt u onnodige risico’s en is er nog werk aan de winkel om goed voorbereid te zijn op het onverwachte. Het is dan belangrijk op korte termijn in deze stappen te investeren.

Frank Peters is managing director bij Porter Novelli Nederland.