Deze week las ik een onderzoek van Cebuco en Intomart GfK  over de band van lezers met hun nieuwsmerken. Ik moet wel bekennen dat ik een krantenliefhebber pur sang ben. Geen flashy app  kan op  tegen het gevoel van zaterdagochtend, kopje koffie en een verse, nog ongelezen krant. Ik ben niet de enige, zo blijkt uit het onderzoek.

De krant op papier is voor alle leeftijden nog verreweg de belangrijkste leesvorm (ruim 90%). Bij het lezen gaat het vooral om dat moment voor jezelf en het opdoen van kennis. Leuk vond ik de score op ‘educatief’ (16%);  een van de redenen waarom mensen de krant lezen is om ervan te leren.  Interessant vind ik ook dat de multimedialezers hun dagblad meer willen aanbevelen dan lezers van alleen de papieren versie.


Dit onderzoek is aardig, maar zegt ook veel niet. Alleen de krantenlezers zijn ondervraagd en niet de niet-lezers, er is vooral naar binnen gekeken. Initiatiefnemer Cebuco was er begrijpelijkerwijs op gericht om  een positief signaal af te geven. Op zich prima, maar het is wel jammer dat het onderliggende verhaal niet zo naar boven komt. Wat biedt de krant boven andere nieuws- en contentbrengers? Ik kan het niet bewijzen, maar om me heen zie ik een toenemende behoefte aan verdieping als tegenbeweging op het snelle en oppervlakkige nieuwsconsumentisme. Politiek24, het crossmediale platform van de NOS met ‘live politiek’  vind ik een mooi en succesvol voorbeeld.  Met argumenten als verdieping en waarheidsvinding kunnen de kranten zich nog veel meer profileren t.o.v. concurrerende merken.  Met trending zijn op Twitter is niks mis, maar een mooi stuk in een toonaangevende krant is nog vaak het ultieme doel. Power to the newspaper!

 

Petra Koopmans is Account director en trainer bij Porter Novelli.