Redacties worden overladen met persberichten. Vaak krijgen ze een paar honderd berichten per dag binnen. En doordat de journalistiek inkrimpt hebben ze ook nog eens minder tijd om al het nieuws te verwerken. Ik hoor het dan ook steeds vaker van journalisten en ook van persbureaus: “We scannen alleen de koppen”. Maar voor mij speelt ook Nu.nl een belangrijke rol. De meest succesvolle nieuwssite van Nederland bestaat voor 80 procent uit koppen. Ook hun app trouwens. Redactieleden van Nu.nl zijn dus extra gespitst op een sterke kop. En Nu.nl is nu eenmaal voor veel klanten het belangrijkste medium, bovendien zie je vaak dat berichten beter worden opgepikt als ze op Nu.nl staan.

Het belang van een goeie kop bij een persbericht is dus enorm. Je kunt dus nog zo’n goed persbericht hebben geschreven, als de kop niet deugd, wordt het bericht veel minder snel opgepikt. Hieronder enkele tips:
- een goeie kop moet opvallen, kort en krachtig zijn;
- gebruik het meest opvallende nieuws, resultaat of aankondiging;
- houd het simpel en duidelijk;
- gebruik ongeveer vijf woorden;
- kies korte woorden;
- haal overbodige woorden of woorddelen weg;
- sympathie/empathie/emotie werkt; en
- gebruik getallen of percentages.

Bekijk ook de pagina Opmerkelijk op Nu.nl voor inspiratie.

Dylan Prins is consultant bij Porter Novelli Nederland.