Afgelopen woensdag was er weer een editie van Social Media Club Amsterdam in Pakhuis de Zwijger. Wederom uitverkocht en terecht. Dit keer was het thema ‘social enterprise’. Een zeer boeiende titel met bevlogen sprekers zo bleek.

Jurjen de Lange trapte af met zijn presentatie over social business. Aanstekelijk sloeg hij het publiek met rake quotes om de oren. “Social media is als een bbq. Je ziet het en denkt, dat wil ik ook!”. Zijn stelling: veel traditionele bedrijven zullen maar moeilijk echt social worden. Dit heeft onder meer te maken met dat veel bedrijven social gewoon niet in hun DNA hebben zitten. Hun businessmodellen zitten hen in de weg. Dit is ook lastig te veranderen. Social binnenhalen in het hart van de onderneming is namelijk een geweldige opgave. Het moet uit de mensen zélf komen en niet van de directie die het topdown aanstuurt en zegt dat het bedrijf ‘social’ moet worden. Die medewerkers ook daadwerkelijk in beweging te krijgen is ook vaak lastig. Opgemerkt werd dat medewerkers vaak maar met een doel bij een werkgever zitten: geld verdienen.

Om mensen social op te leggen is onnatuurlijk. Toch moet het social worden volgens De Lange intern ontstaan. Als metafoor gebruikte hij aansteken van een kampvuurtje. Je hebt een blok hout, aanmaakblokjes, vuur en een kookset. De aanmaakhoutjes zijn onder andere de medewerkers met eigen ideeën. Die moeten het ook gaan doen. Een log houtblok gaat pas branden als er voldoende aanmaakblokjes (lees: medewerkers met expertise en energie) zijn. Het steekt elkaar als het ware aan. Zo is het ook in het echte leven. Begin klein en leg de verantwoordelijkheden bij de mensen zelf. Laat dingen groeien. Niet voor niets ontstaan echte social initiatieven vaak bij de mensen zelf.  Zij moeten het gaan doen. Want als “een social media manager geen aanmaakblokjes vindt is hij snel opgebrand.”

Er kwam veel discussie los over de definitie van social business en hoe je het wordt. “Je wordt geen social bedrijf door te gaan twitteren” of door een social media cursus te laten verzorgen waarbij de medewerkers na een half jaar nog steeds geen kaas van social hebben gegeten en zich ook ernstig afvragen wat ze er mee moeten naast hun bestaande werkzaamheden. Dit is mijn inziens ook vaak (helaas) de realiteit.

Start-up Sciomino (Edwin van de Bospoort) nam het over en introduceerde een soort smoelenboek meets social meets kennismanagement. Het systeem biedt inzicht in de kennis en expertise binnen het bedrijf. Medewerkers vullen hun profiel zelf in op basis van trust. Je kunt het zien als een soort van interne kennismijn. Het legt het interne netwerk neer. Dit kan weer de basis zijn om echte social initiatieven te ontwikkelen. En bij deze processen helpt het om vooral klein te beginnen. Grote stappen worden vaak gezien als een hindernis. En hier zet men zich tegen af. Een andere hindernis bij het proces naar social business is het  ‘kennis is macht’ principe. Hierdoor kan social minder makkelijk door de organisatie stromen. Het blijft dus vaak binnen afdelingen hangen. Terwijl van het delen van kennis je organisatie beter, succesvoller maakt.

Kortom, een boeiende avond met gepassioneerde sprekers over een onderwerp dat op veel andere social media bijeenkomsten verder zal worden besproken. Wat is social business nu precies en hoe komen we daar? Op Twitter werd door een aantal social media incrowds al gesproken over een nieuwe ronde tafel bijeenkomst over dit thema. Boeiend.

Juriaan Vergouw is senior consultant digital bij Porter Novelli Nederland. • http://twitter.com/bruikbaar Edwin vande Bospoort

  Dank voor je verslag, fijn dat je het boeiend vond :0) En laat de ronde tafel maar komen, hier is het laatste woord natuurlijk nog niet over gesproken :)

 • Anoniem

  Dank Erwin. En ja we staan nog aan het begin van nog gaat komen. Wat dat betreft zitten we in een interessant tijdperk. Succes iig met jullie concept. Vanaf nu gaat je door het leven als firestarter ;)

 • Anoniem

  Het moet natuurlijk Edwin zijn, excuus EDWIN!

 • http://ruugie.wordpress.com/2012/11/29/social-enterprise-een-utopie/ Social Enterprise: een utopie? | ruugie

  [...] zover mijn weergave van de avond zelf; Juriaan Vergouw heeft hier al een prima blog over geschreven, en op de SMC Amsterdam site staat een uitstekend verslag van Bas [...]

 • http://twitter.com/bruikbaar Edwin vande Bospoort

  Not a problem! ;-) #firestarter