Crisiscommunicatie is een vak dat je leert in de praktijk. Maar toch is het regelmatig lezen van theoretische visie van vakgenoten geen overbodige luxe om de blik te verbreden en kennis te verdiepen. Daarbij is het niet alleen interessant om boeken over crisiscommunicatie te lezen, maar ook over reputatiemanagement, stakeholdermanagement en digital communication.

Tien boeken die wat mij betreft de moeite waard zijn om te lezen:
1. ‘Ongoing Crisis Communications’ van Timothy Coombs. Wat mij betreft de absolute aanrader en het standaardwerk voor crisiscommunicatie. Naast planning en het management van een crisis krijgt vooral de crisisresponse veel aandacht in dit boek.
2. ‘Managing Crises before they Happen’ van Ian Mitroff. Een interessant boek dat vooral context geeft voor executives.
3. ‘Managers Guide to Crisis Management’ van Jonathan Bernstein. Vooral een praktisch boek voor de toepassing van crisismanagement in de dagelijkse praktijk. Met veel checklists.
4. ‘Stakeholder Power’ van Steven Walker en Jeffrey Marr. Een interessant boek over de kracht van stakeholders en de wijze waarop die kracht ten gunste van jouw organisatie kan worden aangewend in plaats van tegen je wordt gebruikt.
5. ‘Digital Assassination’ van Richard Torrenzano en Mark Davis. Een zeer boeiend en actueel boek dat zich concentreert op het beschermen van de reputatie en de organisatie tegen ongewenste online aanvallen.
6. ‘Wild West 2.0’ van Fertik Thompson. Net als Digital Assassination een pakkend boek over het beschermen en herstellen van de online reputatie van de organisatie.
7. ‘Trust Agents’ van Chris Brogan. Een boek dat gaat over de vraag hoe je online reputatiemanagement en hoe je zogenaamde ‘trust agents’ kunt identificeren en voor je kunt winnen om via hen vertrouwen voor jouw organisatie te creëren.
8. ‘Taking Brand Initiative’ van Mary Jo Hatch en Majken Schultz. Standaardwerk over corporate branding en de belangrijke rol van identiteit en cultuur. Absolute aanrader.
9. ‘Reputation Management’ van John Doorley en Helio Fred Garcia. Een breed en praktisch boek over reputatiemanagement vanuit alle facetten. Met veel aandacht voor best practices.
10. ‘Enchantment’ van Guy Kawasaki. Interessant boek van deze online meester. Zijn belangrijkste en simpel advies: “Be A Mensch”! Wees als merk Eerlijk, Transparant en Vriendelijk. Dat is de basis voor alles.

Met de vakantietijd op komst is er wellicht weer meer tijd voor het lezen en past een van deze boeken wellicht in de reisbagage.

Frank Peters is managing director bij Porter Novelli Nederland.