Barbecue- of biosweer? Check op de Buienradar app. Even kijken hoe laat de bus gaat met de 9292 app. In een lange rij wachten op je beurt: even een spelletje Candy Crush Saga spelen. Waar zitten je vrienden? Snel inloggen op de Facebook of FourSquare app. De hele wereld laten zien hoe gaaf je vakantie is: klik, flits en uploaden naar Instagram. App’s zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En een goede app is niet alleen fijn in gebruik, maar slaagt er ook in om vernieuwend te zijn. Juist dan zullen smartphonebezitters hem keer op keer willen gebruiken. Zo blijven zij op een slimme manier verbonden met de diensten van de app en dus ook met het bedrijf achter de app. Een veelgehoorde vraag bij klanten is dan ook: Kunnen we een app ontwikkelen? En als consultant vraag ik mij dan weer af: wat is de meerwaarde van een app voor mijn klant?

Om dat te kunnen onderbouwen, begin ik bij het begin. Wanneer is een app succesvol? De meerwaarde van een app zit ook in het gebruik ervan. Belangrijk dus dat mensen hem willen gebruiken en hem zo tot een succes maken. Succesvolle apps voldoen dan ook vaak aan de volgende vijf eigenschappen:

  1. Gebruiksvriendelijkheid. Een succesvolle app is eenvoudig in gebruik. Dat maakt het gemakkelijker om hem snel even tussendoor te gebruiken en die handeling keer op keer te herhalen. De techniek in de app is daarbij van groot belang. Ook een intuïtieve interface speelt daarbij een rol. Denk aan apps voor internetbankieren zoals van ABN Amro of de Gmail-app als gebruiksvriendelijke apps.
  2. Entertainmentwaarde. De app is leuk en vermaakt de gebruiker voor een langere tijd. Spelletjes-apps bijvoorbeeld. Zoals Bejeweled, Candy Crush Saga. Maar ook social media apps zoals Facebook en Foursquare zijn apps met entertainmentwaarde.
  3. Nut. De app heeft nut en voegt iets toe aan het gebruik van de device waarmee je hem gebruikt. Apps hebben functies  die voordelen bieden ten opzichte van van de website. Zo niet, dan kun je beter een mobiele website laten ontwikkelen.  Zoals met Instagram die van je smartphone een heel coole, ouderwetse camera maakt. Terwijl je met een festival niet altijd een app hoeft te maken, omdat je via een mobiele website ook prima de plattegrond en het programma kunt tonen.
  4. Extra’s. De app heeft extra’s. Denk aan GPS, fotomogelijkheden en push berichten die de waarde van je favoriete app verhogen. Vergeet ook niet het nut van social aspecten in een app zoals deelmogelijkheden via sociale media of direct met je contacten. TripAdvisor is een app die hier aan voldoet. Via GPS geef je aan waar je bent en krijg je tips van de leukste activiteiten, hotels en restaurants om je heen ínclusief recensies.  Bovendien linkt de app met je kaartenapp op je smartphone, zodat je ook eenvoudig je weg naar de activiteit of het hotel vindt.
  5. Up-to-date. Om de app niet eenmalig nuttig te laten zijn, maar deze ook functioneel te houden, is het belangrijk dat de informatie in de app regelmatig wordt bijgewerkt. Informatie over mobiele flitsers of treinvertragingen moeten natuurlijk altijd real time via de app te raadplegen zijn. Maar ook de features van de app zijn zo nu en dan aan een update toe. Zo kunnen smartphones zelf steeds meer en veranderen de versies van besturingsytemen met regelmaat. De app moet natuurlijk wel optimaal blijven werken en het is dan ook geen overbodige luxe om hem zo nu en dan een update te geven.

De meerwaarde van een app voor je merk of bedrijf zit hem ondermeer in het succes ervan onder gebruikers. Want een succesvolle app zorgt ervoor dat klanten vaker met jouw product, dienst of merk in contact komen.  Zo kan je dankzij je app een langetermijnrelatie met de gebruikers ervan opbouwen.

Ken jij andere eigenschappen voor een succesvolle app? Dan hoor ik het graag!

 

ymkoning is consultant bij Porter Novelli Nederland.