Met een succesvolle app is de PR-waarde nog niet gegarandeerd. Eerder schreef ik al een blog over de meerwaarde van een app en waarom je soms beter voor een mobiele website kunt kiezen.

Wanneer de app voldoet aan de daar genoemde vijf kenmerken, dan zou het een succes kunnen worden. Maar aan welke voorwaarden moet je app voldoen, zodat mensen erover gaan praten? Hierbij vijf tips om de PR-waardigheid van je app te verhogen.

1. Een nieuwe of aanvullende dienst die van pas komt in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan apps zoals find my car en Waze.  Voor de komst van de smartphone had je nooit gedacht dat je zo’n dienst nodig had – of je had er een apart apparaat (lees: navigatiesysteem) voor. Nu wil je nooit meer zonder deze apps op pad. Denk dus aan de human interest kant van de dienst en of die kan worden omgezet naar een app.
2. Sociale aspecten: Social media kunnen je dienst en dus ook je app meerwaarde bieden en daarmee het succes ervan verhogen. Bovendien vinden mensen het leuk om hun mening ergens over te geven. Denk aan Foursquare en Tripadvisor. Maar ook aan IENS. Inloggen en een review achterlaten is eenvoudig dankzij een login via Facebook.
3. Onderscheid je van de massa: Doe iets anders, iets opmerkelijks of afwijkends. Bied bijvoorbeeld een nieuwe toepassing voor iets heel alledaags. Door extra functionaliteiten aan iets gewoons toe te voegen kan je app invloed hebben op de beleving van alledaagse dingen. Denk aan Layar, waarmee een extra dimensie aan bijvoorbeeld drukwerk wordt gegeven.
4. Autoriteit: Ben je een groot merk en kom je met een nieuwe app, dan kan men niet snel om je heen. Stijg je dan ook nog eens razendsnel in de App store en Google Play, dan is dat vaak nieuwswaardig. Kijk ook naar de introductie van app van Google Maps en YouTube, die wekenlang bovenaan de lijst stonden van meest gedownloade apps.
5. Inhaken: Last maar zeker niet least is de inhaker. Je haakt snel in op een rage of een actualiteit. Doe je dit slim, dan speel je jezelf in de kijker van de nieuwsmakers. Denk aan apps rondom sportevenementen zoals de Tour de France, bijvoorbeeld van bekende (tour sponsorende) merken. Of wat dacht je van apps die inhaken op de geboorte van de Britse Royal baby?

Wanneer in vervolg de vraag wordt gesteld: Kunnen we daar een app voor ontwikkelen? Dan hoef je dus niet meteen te denken: hoezo vraag je dit aan mij? Want ook anno nu kan hier PR-potentie in zitten.

ymkoning is consultant bij Porter Novelli Nederland.