Verhalen verpakt in een liedje: ik ben er dol op. Liedjesschrijvers zijn doorgaans goeie storytellers. Wat kun je van singer/songwriters leren als je wilt dat jouw verhaal blijft hangen als een pophit?

Laat ik beginnen met een paar van mijn persoonlijke favoriete muzikale verhalen:

 • The man who can’t be moved van The Script: over een man die, op de straathoek waar hij ´haar´ voor het eerst heeft gezien, blijft wachten tot ze bij hem terugkomt (om de originele invalshoek);
 • Happyland van Joe Jackson: over een brand in een illegale discotheek in The Bronx in New York waarbij 87 mensen om het leven kwamen (alleen al om de prachtige, beeldende zin ‘The girls were in tight dresses, just like sweets in cellophane’); en
 • Copacabana van Barry Manilow: de wereldberoemde vertelling van de Braziliaanse nachtclubdanseres Lola die haar jeugd, schoonheid en verstand verloor na de moord op haar geliefde Tony (omdat de muziek perfect aansluit bij de sfeer van het verhaal).

Natuurlijk bevat niet ieder lied een boeiend verhaal (ik denk bijvoorbeeld aan The Key, The Secret van Urban Cookie Collective), maar veel liedjesschrijvers kunnen een vertelling prima vangen in wat coupletten en een refrein. Zo ook de deelnemers van het televisieprogramma ‘De beste singer/songwriter van Nederland’. Samen met een groot deel van Nederland leefde ik vanaf de bank met ze mee. Ik pinkte net als Erik Corton en Sanne Hans zo nu en dan een traantje weg. Ik was voor Maaike. Maar het nummer waarmee Michael de finale won, vind ik elke keer als ik het hoor een beetje mooier.

Vier lessen van liedjesschrijvers
Sfeerbepalende muziek gecombineerd met de juiste woorden kan je raken in je ziel. Maar ook zonder melodie zijn verhalen doeltreffende instrumenten om een boodschap  over te brengen. Wil jij dat het verhaal over jouw product, dienst of bedrijf écht beklijft bij jouw publiek? Laten we eens kijken wat we kunnen leren van liedjesschrijvers.

 1. Durf je bloot te geven. Maaike Ouboter schreef en zong het adembenemend mooie Dat ik je mis. Het nummer komt nog harder binnen als je weet dat ze op jonge leeftijd haar beide ouders verloor. Daarom: laat iets van jezelf zien. Een goed beeld van de verteller kan de impact van het verhaal bij de toehoorder vergroten.
 2. Laat ruimte voor verbeelding. Ik heb geen idee waar het nummer Close to you van Michael Prins precies over gaat en toch laat het me niet los. Sommige zinnen spreken boekdelen, zonder dat expliciet wordt gemaakt wat er gebeurt. Juist omdat ik een deel van het verhaal zelf moet invullen, kan ik er mijn eigen draai aan geven. Ik krijg de ruimte om de woorden op mezelf te betrekken, waardoor Michael´s verhaal ook mijn verhaal wordt. En blijft hangen.
 3. Vrees universele thema’s niet. De populairste liedjes gaan vaak over hetzelfde onderwerp: de liefde. Een gevoel waar iedereen ter wereld zich iets bij kan voorstellen. Je zou denken dat alles wat er te zeggen valt over de liefde inmiddels wel is
  gezegd of gezongen. Toch komen er dagelijks nummers bij over wederzijdse gevoelens en minder succesvolle relaties. De kern van jouw verhaal hoeft niet uniek te zijn. Als je het maar wel op een onderscheidende en authentieke manier vertelt.
 4. Laat je hart spreken. Als je zelf niet voelt wat je vertelt en loze woorden verkondigt, dan is de kans klein dat je boodschap overkomt. Een voorbeeld ter illustratie: in de televisieserie Glee werd het nummer Baby got back ten
  gehore gebracht. Het origineel is van hiphopartiest Sir Mix-A-Lot. Ik heb zo mijn twijfels of de jongen in het eerste filmpje het echt meent als hij zingt ‘I like big butts and I cannot lie’…

 

Corporate songwriting?
Ik wil nog even benadrukken dat dit geen oproep is om corporate stories zingend ten gehore te brengen. Ik ken eigenlijk geen enkel goed voorbeeld van een geslaagde corporate song. Wel een aantal twijfelachtige pogingen, die door website Management Today  op een rijtje zijn gezet. Wat te denken van ‘We build this Starbucks on heart and soul’ of ‘Oh happy day, when Ernst & Young showed me a better way’?

En jij?
Ken jij bedrijfsliederen die uit volle borst worden meegezongen? Wat is jouw favoriete verhaal verpakt in een liedje? Laat het hieronder weten! Ik ben benieuwd!

Erica van Dijk is consultant bij Porter Novelli.