Online zijn in je vakantie was nog nooit zo normaal als nu. Een overkill aan online activiteiten kan vermoeiend zijn voor je reisgenoten (en jezelf), maar de mogelijkheden van wifi kunnen je vakantie kan ook een stuk relaxter maken. Zo ook die van mij.

Ruim dertig uur per maand besteedt de gemiddelde Nederlander op internet.* En niet alleen voor werk of school. Zelfs op vakantie wordt online zijn al snel een gewoonte. Vraag eens om je heen wie tijdens zijn vakantie helemaal niet op internet komt, die mensen zullen tegenwoordig in de minderheid zijn. Wie vijf jaar geleden op reis alleen nog even tussendoor zijn mail checkte – in een internetcafé – heeft nu een smartphone mee en is vaak dagelijks online.

Lang leve wifi en apps
Mijn vakantie werd eenvoudiger doordat ik overal online kon zijn. Het is mijn ervaring dat backpackersreisgidsen als Lonely Planet vaak wijzen naar de gebaande paden. Veilig, maar niet voor elke reiziger even ideaal. Dus ging ik op zoek naar een andere manier om een avontuurlijke vakantie te hebben. Dat lukte juist dankzij de mogelijkheid om vrijwel overal op wifi te kunnen en met hulp van een brede selectie aan apps voor op reis.

Bedrijven weten met apps steeds beter weten in te spelen op de behoefte van reizigers. Ik was deze vakantie niet weg te slaan van Tripadvisor, Booking.com en FourSquare om zo aan de meest recente tips voor lekker eten en avontuurlijke activiteiten te komen. Dankzij apps van vliegtuigmaatschappijen kon ik eenvoudig tickets boeken en inchecken. Maar ook Facebook speelde een rol tijdens de vakantie. Via vrienden die zagen waar ik was, ontving ik tips voor de hotspots van dat moment. Mede dankzij al deze apps kwam ik op nieuwe plekken en zagen we meer dan de geijkte toeristische hotspots.

Reis mee met je doelgroep
Apps bieden bedrijven de kans het aantal communicatiemomenten met de doelgroep te vergroten. Dé manier om je klant aan je te binden, zijn aandacht te trekken en ook zeer wenselijk: je product of dienst aan hem te verkopen. Omdat het voor consumenten dankzij technologische innovaties steeds makkelijker is om toegang tot apps te krijgen: op elke gewenste tijd en plaats. Tablet of smartphone waren vijf jaar geleden nog niet voor iedereen weggelegd, maar zijn nu hard op weg om ’s werelds eerste en soms enige toegangsmogelijkheid tot internet te worden.** Door toepassingen te bedenken die op deze slimme apparaten werken, kunnen bedrijven hun contactmoment met consumenten en zo ook hun bereik en invloed bij de doelgroep vergroten. Zelfs op vakantie. Maar zorg wel dat je bij thuiskomst nog iets te vertellen hebt… 

Ik ben benieuwd welke apps jij graag gebruikt (hebt) op vakantie én natuurlijk waarom. Reageren kan hieronder of via Twitter: @YuMee_PN.

* Europe Digital Future in Focus, ComScore 2013
**The State of the Global Mobile Consumer, Deloitte 2012

ymkoning is consultant bij Porter Novelli Nederland.