Vorige week kwam het 6e social media monitor rapport uit van Social Embassy. Samengevat: er wordt door merken meer geïnvesteerd in social media, de functie wordt professioneler, er komen meer social fte’s bij, consumenten weten merken online steeds beter te vinden. Een van de vele conclusies trok bij mij wel de aandacht. De lead bij inzet van social ligt anno 2013 nog steeds bij marketing en veel, veel minder bij pr. Op zich is dit niet zo vreemd maar als pr-man vind ik dit natuurlijk wel zonde. Hieronder geef ik een aantal eenvoudige voorbeelden waarom pr en social een perfect koppel vormen.

  1. Social media helpt bij het bouwen van relaties: een open deur misschien maar pr is in essentie het bouwen van relaties met alle partijen die van belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. Social media is de lijm om de stakeholders aan je te binden. Het aangaan van relaties is nog nooit zo makkelijk geweest. Social inzet draagt door de dialoog bij aan wederzijds begrip. Het is immers niet alleen informeren (zenden) maar ook eigen beleidskeuzen en dilemma’s hierin laten zien en openstaan voor discussie. En social zorgt voor een snellere uitwisseling van kennis en ideeën waar je zelf misschien niet zo snel aan dacht.
  2. Ieder pr-professional monitort het medialandschap. Niet alleen op zoek naar potentiële issues maar ook naar actuele haakjes en voedingsgrond om ‘nieuws te brengen’. Al dan niet in de vorm van newsjacking. Social monitoring draagt bij aan een beter begrip van online sentimenten rond je bedrijf, je merken, de CEO of andere boegbeelden. Via social media worden deze immers het snelst zichtbaar. Monitoring levert ook ideeën (o.a. content, producten, klantenservice) van fans op die gratis voor je worden opgediend. Doe er wat mee!
  3. Social media helpt interne merkambassadeurs te vinden en faciliteren; ik schreef hier al eerder een blog over op Marketingsfacts maar bedrijven laten kansen liggen bij de inzet van eigen werknemers ten behoeve van reputatiedoeleinden. De eigen medewerkers als superpromotors zeg maar. En deze zijn te vinden! Zet hiervoor interne socials in. Omarm de aanwezige social champions, dwing ze niet maar faciliteer ze met verse, goede content in een taal die minder corporate is.
  4. Social media is onmisbaar bij crisiscommunicatie: bij een gedegen crisisplan is de inzet van social media natuurlijk geïntegreerd. Je hebt scenario’s klaar waarin je de eigen social kanalen en relevante communities moeiteloos weet te vinden om je klanten en andere doelgroepen snel te updaten voordat zij het uit andere media vernemen. Via een social ingestoken newsroom of crisis darksite geef je bijna realtime meer context over de crisissituatie en ga je de dialoog aan met journalisten, company watchers, experts, bloggers en consumenten. Dit is niet alleen serviceverlening aan mensen die jouw organisatie volgen, het draagt ook bij aan het vertrouwen dat men heeft in jouw organisatie.

Dit zijn slecht vier eenvoudige voorbeelden waar pr en social elkaar versterken. Het zal een kwestie van tijd zijn dat de afdeling pr / communicatie meer betrokken zal zijn bij de strategische inzet van social media. Social is immers niet voorbehouden aan alleen de afdeling marketing. Maar ook niet alleen aan de afdeling communicatie. De inzet van social gaat het hele bedrijf en bedrijfsprocessen aan. En daar ligt de uitdaging om te werken aan echte social business.

Juriaan Vergouw is senior consultant digital bij Porter Novelli Nederland.