In het afgelopen jaar zijn er weer de nodige crisissen geweest. En de impact van sociale technologieën op de wijze waarop we communiceren, beleid en producten maken dendert door. Over inspiratie om te bloggen hebben we dus niet te klagen gehad. In deze blog laten we een serie blogs de revue passeren die allemaal raakvlakken hebben met ons vakgebied. Zie het als een soort blogjaaroverzicht. We nodigen je uit om deze blogs nog een keer te (her)lezen en desgewenst van commentaar te voorzien.

Crisiscommunicatie

Frank Peters wees dit jaar vooral op het groeiende belang van leiderschap tijdens crisissituaties. Hij geeft de CEO 10 lessen mee: neem verantwoordelijkheid, ga uit van eigen kracht, toon dilemma’s, wees het centrale gezicht naar buiten toe, faciliteer de organisatie, betrek het management erbij, houd oog voor de dynamiek binnen de eigen organisatie, geef perspectief, wees vooral jezelf en zorg voor open communicatie.

Frank schreef ook over praktische tips voor het brengen van slecht nieuws. Slecht nieuws breng je zelf. Belangrijke tips: wees eerlijk en open, neem verantwoordelijkheid, stel de stakeholders centraal en niet jijzelf, blijf bij de feiten en zeg wat je gaat doen (en doe het ook!). Andere blogs van de hand van Frank gingen over de impact van emoties tijdens een crisis, het belang van een duidelijke kernboodschap en de manier waarop crisiscommunicatie anno nu is veranderd door groeiende invloed van mega trends als de verder doorlopende digitalisering, de wens tot hypertransparantie, de doordenderende globalisering, horizontale beïnvloeding, vertrouwenscrisis en de groeiende impact van emoties op de uitkomst van een crisis. En heb je dan nog niet genoeg gehad van crisiscommunicatie en zoek je nog een kerstcadeau? Deze 10 boeken  over crisiscommunicatie moet je volgens Frank gelezen hebben.

Superpromotors en SEO

De interne kant van reputatiemanagement was ook een veel gelezen onderwerp. In deze blog wijst Juriaan Vergouw op de vaak vergeten waarde van de eigen medewerkers als promotors van je merk. Deze onvolprezen kant van reputatiemanagement krijgt nog te weinig aandacht terwijl hier wel nog veel winst mee valt te behalen. Ga dus op zoek naar je eigen superpromotors, gebruik de aanwezige trots maar dwing niets af, faciliteer vervolgens in training (van kernboodschappen en social skills), meet je doelen en deel vervolgens ook resultaten in de vorm van feedback. Op Marketingfacts werd het onderwerp nog een keer met een blog aangesneden. Andere blogs uit zijn koker gingen over onder andere online reputatiemanagement, het goede huwelijk tussen pr en social media en de toenemende rol van pr op SEO.

Rol communicatieadviseur

Collega Marjolein Rigter wees eerder dit jaar op de veranderende rol en invloed van de communicatieadviseur. Adviseren is niet altijd gemakkelijk. Van de communicatieadviseur wordt vooral verwacht dat hij of zij ‘all in one’ is: strateeg, campagnecoördinator en uitvoerder. De vraag is of dit de rollen zijn zoals hij of zij zelf dat ziet. Daarbij moet de adviseur ook dealen met de veranderende eisen en percepties ten aanzien van de afdeling communicatie (uitvoerend maar ook juist meer eis tot strategisch advies). Marjolein geeft een aantal vragen die jezelf kunt stellen om erachter te komen of je invloed hebt als communicatieadviseur.

De nieuwe werkelijkheid

Ferdinand Helmann greep de discussie over de nieuwe Kuip in Rotterdam aan om te betogen over de omgang met dialoog in de samenleving. We hebben vaak moeite met de nieuwe werkelijkheid rond het creëren van draagvlak. En is nog steeds een neiging om te denken in oude reclame en voorlichtingstactieken. De nieuwe werkelijkheid vraagt om een cultuuromslag in de top van organisaties.

Maartje van den Heuvel bekeek de nieuwe werkelijkheid vanuit een andere hoek. De nieuwe werkelijkheid vraagt ook alertheid bij inzet van social media kanalen tijden nationale rampen als Boston of orkaan Sandy. Maartje wijst in haar blog op 4 tips voor het tweeten tijdens tragedies.

 

 

Storytelling

Natuurlijk zijn er veel meer blogs geschreven over een tal van onderwerpen. Bloggen was in 2013 ook vooral serious fun natuurlijk. Lees daarom bijvoorbeeld ook eens de blog van Erica van Dijk waarin zij uiteenzet wat storytellers kunnen leren van singer/songwriters. Of Dylan Prins die het dit jaar beladen Sinterklaas(feest), en vooral de goedheilig man, een 11 stappenplan voor effectief reputatiemanagement voorlegt.

Oproep

Welke trends zie jij in reputatiemanagement? Over welke onderwerpen zou jij (nog) meer willen weten in 2014? Of heb je misschien nog tips voor onze blog? Deel het op onze blog!

 

Juriaan Vergouw is senior consultant digital bij Porter Novelli Nederland.