feb 27
2014
Maartje van den Heuvel

Al sinds 1998 komen voedingsdeskundigen uit de USA bij elkaar tijdens het Food3000 congres. Deze jaarlijkse conferentie biedt onderwijskansen aan voedingsdeskundigen en dient als forum voor discussie over opkomende trends, beleid en onderzoek in voeding. Afgelopen maand vond de bijeenkomst plaats in Amsterdam.

Een aantal highlights van het congres.

 • Er is veel kritiek op bewerkt voedsel, ook in Nederland. Denk aan de discussie rondom suikers en E-nummers. Een duidelijk zichtbare trend is dan ook: terug naar de basis. Jonathan Karpathios vertelde een gepassioneerd verhaal over zijn zoektocht naar echt eten. Deze trend is breder zichtbaar, denk aan urban farming projecten zoals de succesvolle tostifabriek van vorig jaar.
 • Uit recent onderzoek blijkt dat de consument bereid is om 10% meer uit te geven aan natuurlijke producten.
 • Wist je dat de huidige oranje wortel het resultaat is van kruisingen? De van origine donkere wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had.


Leuke feiten, maar waar liggen  eigenlijk communicatiekansen voor de
voedingsindustrie in de huidige kritische markt. En hoe maken we Food weer Fun?

 1. Transparantie Recente fraudegevallen en
  discussies rondom ingrediënten hebben de foodsector op scherp gezet. Consumenten willen meer dan ooit weten wat de herkomst is van een product en onder welke omstandigheden het is gefabriceerd. In de communicatie rondom voeding is transparantie dus key.
 2. Snelheid – Korte reactietijden zijn van belang. In de huidige wereld
  waarbij continu nieuws wordt gemaakt en waarbij geruchten en social media
  berichtgeving het echte nieuws vooruit kunnen gaan, is snelheid van groot belang. Dit geldt ook bij issues: breng mogelijke gevoeligheden tijdig in kaart en niet pas als de noodzaak daar is!
 3. Relevantie -  Kies bij elke persbenadering voor een originele invalshoek. Neem in berichtgeving ook de context mee van ontwikkelingen in de voedings-industrie en deel je visie op maatschappelijke gezondsheidsissues bijvoorbeeld diabetes en obesitas.
 4. Storytelling – Interesseer het publiek voor je product door het verhaal erachter te delen. Dat dit ons kan raken hebben we gezien in ‘The Story of Milk’ van FrieslandCampina. Heeft je product een noemenswaardige geschiedenis, wordt het met passie gemaakt of heeft het een uitzonderlijk productieproces? Overweeg dit dan eens te delen met je doelgroep.

Maartje van den Heuvel is Account Director Consumer- en Food PR bij Porter Novelli Nederland.