mei 28
2014
Marjolein Rigter

Bestaan er in de communicatieve organisatie nog gescheiden afdelingen marketing, sales, communicatie en customer relations? Ik vermoed van niet en velen met mij. Bovendien is voor een succesvolle implementatie van communicatieprogramma’s steeds meer IT- en HR-support nodig. Dat betekent dat communicatieadviseurs over de grenzen van hun eigen domein moeten gaan kijken en vooral ook: gaan handelen. Dat inzicht wordt door velen van ons gedeeld maar de vraag is: hoe doe je dat? Het antwoord is lastig want het doorbreken van domeinen gebeurt nog niet op grote schaal. We hebben dus nog niet veel voorbeelden waar we van kunnen leren.

In ons onderzoek naar de communicatieprofessional van de toekomst vroegen we communicatiedirecteuren naar de must have competenties van die communicatieprofessional van de toekomst. Er kwamen opvallende antwoorden.  Twee van de vier must haves gingen namelijk niet over vakinhoudelijke zaken maar over attitude. Blijkbaar ligt daar een belangrijke uitdaging. Specifiek ging het over ambitie en lef. Daar zou het aan ontbreken bij de huidige communicatieprofessional.

Dat geeft een belangrijke aanwijzing voor het antwoord op de vraag; hoe doe je dat? Want lef en ambitie zijn nou specifiek de dingen die nodig zijn om domeinen te doorbreken. Zodat communicatiemensen sales en marketing op sleeptouw nemen om samen uit te vinden hoe je de communicatieve organisatie vorm kan geven. Om voor de troepen uit te durven lopen en een voortrekkersrol te nemen in het pionieren. Daarbij is het een prachtige kans voor de communicatieprofessional/-afdeling om communicatie op een hoger plan te krijgen. Zo ontstaat er direct meer  alignment op bestuursniveau. Lef en ambitie dus om dingen op te pakken die ons niet specifiek toebedeeld zijn.  Voor de troepen uit!

Marjolein Rigter is account director en trainer bij Porter Novelli Nederland.